Ausztria

Ausztria

Ausztria közép-európai fekvésének, természeti adottságainak és történelmi múltjának köszönhetően ideális célpont az utazók számára. Az év minden szakában csodás élményeket kínál: nyáron felfedezhetjük Ausztria történelmi városait és túrázhatunk alpesi tájain, télen pedig a síelés szerelmeseit várja a megannyi jó minőségű síterep. 

Ausztria nagy részét az Alpok vonulatai foglalják el, így nem is csoda, hogy az ország teljes mértékben síparadicsom. Hozzávetőleg 20 000 kilométer sípálya, 800 sícentrum, 3500 sílift, és nagyjából 500 síiskola található az országban. Az Alpok síelésre alkalmas területei világszerte híresek, s számos nemzet látogatja télen és kora tavasszal a pályák magas minősége miatt, amelyeket modern liftrendszer köt össze.Meghitt kis falvai tökéletes hátteret adnak a síelés élményének, a helyi környezet és a családias hangulat pedig és otthonossá teszi a vendégek számára rég várt téli üdülést. A falvak szerény kiterjedése ellenére a síközpontok fejlett technológiával, minőségi létesítményekkel és modern felszerelésekkel várják a látogatókat.

Több központ kombinált bérleteket is alkalmaz, így a síelni vágyók egy jeggyel több tucat síterepet is kipróbálhatnak. Erre jó példa a Stájer ország és Salzburg tartományban található Ski Amadé, Ausztria legnagyobb síszövetsége, amelybe 5 sírégió, ezzel 25 sípályarendszer tartozik. A síterepeken a könnyű pályáktól a profi terepekig mindenki talál szintjének megfelelőt, valamint sok helyen szakképzett oktatók állnak a még bizonytalanok rendelkezésére. Vannak kifejezetten kisgyerekek számára kialakított mini pályák is.

Ausztria síterepeinek nagy része hóbiztos, ám a legtöbb helyen még hóágyúk is biztosítják az elegendő mennyiségű havat. Lesiklás közben az alpesi panorámában is gyönyörködhetünk, a kisebb erdőségek és facsoportok változatossá teszik a tájat. A téli Ausztria a snowboardosoknak is kedvez, s ha nem fáradtunk el a nap folyamán, akkor több síterepen lehetőségünk van éjszaka, a kivilágított pályákon folytatni a sportolást.  Akik pihenésre vágynak, a jól felszerelt centrumok már wellness részleget is kialakítottak, s az éjszakai élet zenés bárjait is érdemes felkeresni.  A pályák közelében hangulatos kis vendéglátóhelyeken (hütte) melegedhetünk fel egy csésze tea mellett, egy sportos nap tökéletes lezárásaként.

Ausztria tartományai: Tirol - Salzburg - Stájer ország - Vorarlberg - Karintia - Felső-Ausztria - Alsó-Ausztria - Burgenland

Ausztria nyolc tartományra van osztva, a legtöbb kiváló síterepekkel rendelkezik. 

Alsó-Ausztria valódi téli paradicsom minden sí- és hórajongónak, s mindössze egy órás útra van a magyar határtól. Jól ápolt sípályák kezdőknek és haladóknak egyaránt, több kilométer hosszú sífutópályák és különböző szabadidős és sport programok fogadnak, mint például a szánkózás, a vezetett kirándulások, a korcsolyázás és a lovasszán. A lesiklás szerelmesei Ausztria legészakibb pályáin, Karlstift és Harmanschlag térségében hódolhatnak szenvedélyüknek.

A szomszédos Felső-Ausztria az ország egyik legváltozatosabb része. A nyári és a téli szezonban egyaránt számtalan lehetőséget kínál a térség mind a sport, a kultúra és a kikapcsolódás terén. Az egyre népszerűbb sífutás szerelmeseinek csodálatos környezetben, számtalan jól karbantartott pálya áll rendelkezésre. Az Alpok lábánál fekvő salzkammerguti vidék kristálytiszta tavairól és népszerű téli sport területeiről híres - az itt található Tauplitz egyike Ausztria legrégebbi síparadicsomainak. A tartomány legismertebb síterepe Hinterstroder, ahol 12 felvonó viszi a síelőket a 40 kilométeres terepen. 

Ausztria közepén helyezkedik el Stájer ország, ahol a kikapcsolódáshoz minden szükséges elemet megtalálunk. Tiszta hegyi levegő és csodálatos látvány fogadja a látogatókat, télen pedig a jó minőségű síterepek sportolók ezreit várja. A síelés a hóágyúk segítségével az év minden napján lehetséges. Legnépszerűbb a közel 3.000 méteres magasságban elterülő Dachstein, valamint Murau-Lachtal, Mariazell és a snowboardosok paradicsoma, Kreischberg. Az egész napos síelést követően wellness részleggel rendelkező síhotelekben pihenhetünk, ahol megismerkedhetünk a hamisítatlan osztrák konyhával, csak úgy, mint a szomszédos Salzburg tartományban. Itt 23 síközpontban, összesen 2200 km pályán élvezhetjük a téli sportok nyújtotta örömöket. A tartomány déli határán húzódnak az osztrák Alpok legmagasabb pontjai, a Hohe-Tauern hegyvonulatai, ahol szintén remek síterepek vannak. A Salzburg városa körül lévő 185 tó szépségével remek látványt nyújt a természetjárók számára. 

Karintia az egyik legnépszerűbb osztrák tartomány a magyar síelők körében. A tartomány tiszta vizű tavak – több mint 100 tóval - és magas hegycsúcsok hazája. Déli fekvéséből adódóan az „Alpok napos oldala” címet viseli, melyet a sok napsütés és a mediterrán országok szomszédsága miatt is kiérdemelt. Az ország legdélibb tartománya olyan kedvelt síterületeknek ad otthont, mint Klippitztörl, Gerlitzen vagy Innerkrems. A síelésen kívül megannyi téli sportot űznek a helyiek és az ide utazók: a sífutás, a nordic walking, a curling és a korcsolya is nagy népszerűségnek örvend, s tökéletes kiindulópontja a környékbeli tavakhoz és forrásokhoz való kirándulásoknak. Kiemelendő, hogy a Karintiában fekvő Nassfelden található az ország leghosszabb gondolaliftje, a négy mérföld hosszú Millennium Expressz. Néhány síterületen (pl. Gerlitzen-Alpe) a gyermekek részére még gyakorlóliftek is épültek. 
A déli térséget elhagyva az ország nyugati részén találhatóak Tirol és Vorarlberg tartományai. Mindkét terület népszerű kirándulóhely és síparadicsom. Tirolt nyugodtan nevezhetjük a snowboardosok paradicsomának is, hiszen őket kitűnő pályák és freeride parkok várják. A síelni vágyók a magasan fekvő völgyeken és a síelésre is alkalmas gleccsereken próbálhatják ki tudásukat. Tirol kiemelkedő gleccsersíterepe Pitztal, ahol Ausztria legmagasabban fekvő siklójával, a Pitz Panorámavasúttal juthatunk fel a 3.440 méter csúcsra. Vorarlberget az év bármely szakában felkereshetik: nyáron a túrázóknak és a kerékpárosoknak – a tartomány északi határában a Bodeni-tóval -, télen a hegyi sportok kedvelőinek nyújt felejthetetlen élményeket. Népszerű síparadicsom, változatos domborzatú vidék magas csúcsokkal tarkítva. 

Megannyi kiváló síterepével Ausztria méltán népszerű a síelők körében. A sportolni vágyók, legyenek az alpesi síelés vagy az extrém sportok kedvelői, és a kikapcsolódást keresők kortól függetlenül mind megtalálják a számukra legmegfelelőbb helyszínt. Az alpesi táj minden évszakban csodálatos látványt nyújt: télen a havas hegycsúcsokat, nyáron a meleg vizű tavakat érdemes felkeresni. A pályák változatossága, az azokat körülölelő táj szépsége és a kiegészítő létesítmények egyaránt magas szintje az, ami a látogatók ezreit ide vonzza.