Val d'Aosta

Val d'Aosta

Valle d Aosta Olaszország egyik legkisebb és legkevesebb lakossal bíró régiója. tartománya. (Neve magyarul Aosta-völgy, franciául Vallée d Aoste, valle d aostai patois dialektusban Vâl d Aoûta, walser dialektusban Ougschtaland). A régió székhelye Aosta városa. Északon Svájccal, nyugaton Franciaországgal, délen és keleten Piemonttal határos. Területe 3.263 km², lakosainak száma 127.836. Az egyetlen olyan olasz régió, amely nincs megyékre osztva.
Valle d Aostát Olaszország és Európa négy legmagasabb hegye öleli körül: a Mont Blanc, a Cervino (Matterhorn), a Monte Rosa és a Gran Paradiso. A régió csaknem teljes egészében hegyvidék, és a Dora Baltea folyó völgye köré épültek a lakott részek. Területének déli részét a Gran Paradiso Nemzeti Park foglalja el, amely olyan kihalással veszélyeztetett fajoknak ad otthont, mint a m. Jellegzetes állatok továbbá a mormota, a hermelin, a nyest és a borz.
Valle d Aosta jellegzetessége a csaknem száz középkori vár elszórva a régió területén. A középkorban a hegyek nem jelentettek elegendő védelmet a területen létrejött számos kisebb királyságnak, ezért azok uralkodói építkezésekbe kezdtek, hogy gyenge hatalmukat megerősítsék. Gyakorlatilag valamennyi településnek volt egy vára. A várak közül nagyjából hetven maradt meg valamilyen formában a mai napig. 
Természeti szépségei, állat és növényvilága, valamint gazdag kulturális öröksége mellett, melyek miatt Val d Aosta már így is rengeteg látogatót vonz, a régiónak van még egy rendkívül fontos vonzereje: a téli sportok, a sízés. Európa legmagasabb hegyeinek lejtőin fantasztikus síterepek várják a téli sportok szerelmeseit: több száz kilométernyi remekül karbantartott, napsütötte sípálya, melyek többsége 2000 m fölötti magasságban halad és lélegzetelállító kilátást nyújt a környező hegyláncokra. 
A legfontosabb síközpontok Val d Aostában: Monte Bianco, Monterosa Ski (Gressoney la Trinité, Gressoney St-Jean, Alagna, Champoluc,), Courmayeur, La Thuile, Breuil-Cervinia, Ayas, Valtournenche, Pila, Torgnon, Cogne, Valsavarenche, Chamois.