Trentino

Trentino

Trentino–Alto Adige/Südtirol (olaszul: Trentino–Alto Adige, németül: Trentino–Südtirol, ladinul: Trentin–Sudtirol) egy észak-olasz autonóm régió. A régió 2 megyéből áll, Trento megye (székhelye Trento) és Bolzano-Bozen megye (székhelye Bolzano), ahol jelentős a német anyanyelvűek száma, mivel a terület 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartomány déli részeként Osztrák Császárság ill. az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, elcsatolása után Dél-Tirol névvel jelölték, hogy megkülönböztessék az Ausztriában maradt északi Tiroltól és Kelet-Tiroltól. A régiót északról Ausztria, északnyugatról Svájc, nyugatról Lombardia, keletről Veneto határolja. A régió lakosságának 60%-a olasz, 35%-a német, 5%-a ladino (rétoromán). A németek központja Bolzano, míg a ladinoké Fassa. A ladin nyelv (saját elnevezése l ladin vagy l lingaz ladin; nem tévesztendő össze a romans nyelv ladin változataival, sem a spanyol nyelv ladino változatával) a rétoromán nyelv egyik változata, amelyet az olaszországi Dolomitok vidékén, Dél-Tirolban mintegy 30 ezren beszélnek, a legtöbben kétnyelvűségben az olasszal, illetve a némettel. Dél-Tirol tartományban hivatalosan elismert regionális státusszal rendelkezik; több dialektusra oszlik.
Amint a nevek kavalkádjából is látszik, ez egy többnyelvű, több nemzetiségű régió, azon öt olasz tartomány egyike, amik földrajzi vagy történelmi okokból különleges autonómiával rendelkeznek. Így például a tartomány az államnak fizetett adók 90 százalékát visszakapja, és saját parlamentjében dönthet annak felhasználásáról.
Az idáig vezető út azonban meglehetősen rögös volt. Míg Trentino lakosságának 99 százaléka olasz, addig a Dél-Tirol-ban élők kétharmada német anyanyelvű, ami sok problémát okozott. Nemzetiségi határokat figyelembe nem vevő békeszerződés, erőszakos asszimilálási törekvés a fasiszták részéről, válság, merényletek, majd az autonómia kiharcolása a kulcsszavai a régió történetének. Ez azonban mára egy sikertörténetté vált, hiszen a dél-tiroli régió nemcsak Olaszország, hanem az Európai Unió egyik leggazdagabb régiója. Mindez az összefogás és a kemény munka eredménye, ami közhelynek tűnik, de az eredmény magáért beszél.
A hátrányból előny
A tartomány főként mezőgazdaságból és idegenforgalomból él. Alma- és szőlőtermesztése, illetve bor- és tejtermelése a legjelentősebb, és földrajzi fekvése a kereskedelemnek is kedvez. Ugyanakkor a német nyelvterületekről szívesen telepítik ide a cégek olaszországi leányvállalatukat, mivel nem ütköznek nyelvi akadályokba sem a közigazgatásban, sem a munkavállalók kiválasztásakor, jelentős költségeket spórolva meg ezzel. A dél-tiroliak a szakember-szerzést sem bízzák a véletlenre, saját maguk képzik ki őket. Trentoban és Bolzano/Bozen-ben is működik egyetem, ez utóbbi arról híres, hogy három nyelven (angol, német, olasz) folyik az oktatás. Bár csak 1997-ben alapították, hamar nagy népszerűségre tett szert a gyakorlatorientált oktatás, a nemzetközi kapcsolatok, és a kiemelkedően jó tanár-diák arány (1:8) miatt. Külön helyeket tartanak fent külföldi diákok számára, és a tandíj sem megfizethetetlen, körülbelül évi ezer euró. Az itt végzett diákok nagy része később is a tartományban marad, és a helyi szakember-hiányt csökkenti.
Idegenforgalomra berendezkedve
Az Alpokban található tartomány területének 85,5 százaléka 1000 méter fölött fekszik, melyet délen ugyanakkor az ország legnagyobb tava, a Garda-tó határol. Ez a turisták kedvelt üdülőhelyévé is teszi a régiót, mely varázslatos sokszínűségével sok látogatót vonz egész Európából. Az olaszok az autentikus tiroli kultúrát kedvelik, míg az északról érkező utazók az olasz életérzést vélik felfedezni egy németül beszélő területen. Így Trentino-Dél-Tirol egyszerre jelenti a hűvös Alpokat az olaszoknak, és a mediterrán vidéket az északról érkezőknek. Az idegenforgalomra berendezkedett térség minden évszakban vonzó lehetőségeket kínál. Jellemzőek a kis, családias hangulatú hotelek és éttermek, ahol kedves házigazdák látnak vendégül minket. Ellátogathatunk a borospincékbe, ahol a környék borait kóstolhatjuk meg. Érdemes a piacra is kilátogatni, ahol friss zöldségekre és gyümölcsökre alkudhatunk. Egy-két számunkra ismeretlen zöldség esetén érdeklődjünk bátran az elkészítés módjáról is.
Trentino-Dél-Tirol gazdag kulturális élettel is büszkélkedhet. Hetven múzeum működik a térségben, melyek régészeti, mezőgazdasági, kulturális és természettudományi témájúak, s melyek között találhatunk kastélyokban fellelhetőtől a szabadtériig mindenfélét. A térség több mint 400 kastélya közül jó néhány ma hotelként, vagy étteremként működik, így e szép épületeket nemcsak nézni lehet, hanem - egy kisebb időutazást téve - kipróbálni is, s magunk is átélhetjük egy-egy díszes teremben vacsorázva, milyen is lehetett a kastélyban lakók élete. 
A múzeumok közül a leghíresebb a Bolzano/Bozen-ben található Régészeti Múzeum, ahol a híres, több mint ötezer éves múmia (Ötzi) látható, amit a jégbe fagyva talált meg egy turista 1991-ben az osztrák-olasz határon. A sok vita és méregetés után végül Olaszország tulajdonába került a lelet, melyet egy interaktív kiállítás keretében, akár idegenvezetés mellett, mi is megcsodálhatunk. A lelet azért különleges jelentőségű, mert a jég megőrizte Ötzi ruházatát, fegyverit, szerszámait, belső szerveit. A tudósok vizsgálni tudták a vérét, a DNS-ét, a gyomrában található táplálékból pedig az életmódjára tudtak következtetni. (Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10-től 17.30-ig, júliusban, augusztusban, decemberben hétfőn is nyitva. Belépő 8 euró, kedvezményes diák, nyugdíjas 6 euró, iskolai csoportoknak 1,5 euró, családi jegy – két szülő és 14 éven aluli gyerekek – 16 euró, 6 éves kor alatt ingyenes)
Trentino megye egyik legfontosabb gazdasági vonzereje az idegenforgalom, mely a kitűnő természeti adottságoknak köszönhetően egész évben turisták ezreit csalogatja a régióba, de a legkiemelkedőbb idegenforgalmi vonzerő a síturizmus, hisz Trentino igen gazdag síelésre alkalmas területekben, számtalan kitűnő síközpont várja a téli sportok kedvelőit, több száz kilométer sípálya, amelyek közül mindenki talál kedvére valót, valamint több tucat hópark várja a látogatókat. Itt a sízés minden válfaja kipróbálható és űzhető, legyen az alpesi sízés, sífutás, snowboard, túrasízés, bigfoot (hógyaloglás), freeride, „terepsízés”, mélyhósízés, nordic walking (síjárás). Fontosabb síterületek: Val di Fiemme, San Martino di Castrozza, Tre-Valli, Val di Fassa, Folgaria-Lavarone, Val Rendena, Val di Sole. Passo Tonale, Val Senales, Val Gardena. Ezekben modern és folyamatosan fejlesztett berendezések, remekül karbantartott pályák, kitűnő infrastruktúra és magas színvonalú vendéglátás biztosítja a síelők maradéktalan kiszolgálását. A sportolás mellett művelődésre, szórakozásra is van alkalma az ide látogatóknak, például a hagyományos ladin (őshonos népcsoport) karnevál vagy a Fiemme Ski Jazz fesztivál keretében.
Trentino-Dél-Tirol központi fekvéséből adódóan Nyugat-Magyarországtól sincs messze, s az út nagy része autópályákon vezet, így 6-8 óra alatt megtehető. Mindemellett a kulturális sokszínűsége, a németül is beszélő lakossága miatt, a minden évszakban érdekes programokkal szolgáló tartomány méltán pályázhat a „fiatalok és családok kedvenc üdülőhelye” címre.