Lombardia

Lombardia

Lombardia Olaszország egyik legészakibb tartománya, északon Svájc, nyugaton Piemonte, délen Emilia Romagna, keleten Veneto és dél-Tirol határolja. Természetes határa igen hosszú: északon az Alpok; délen a Pó folyó, nyugatra a Lago Maggiore (melyen Piemont régióval és Svájccal osztozik) és a Ticino folyó; keleten a Garda-tó (melynek partjai Trentino–Alto Adige és Veneto régióhoz is tartoznak) és a Mincio folyó.

Lombardia területének nagyságát tekintve a 4. helyet foglalja el Itália régiói között, Szicilia, Piemonte és Szardinia után. A régió területének több mint 40%-a hegyvidék. Északi része az alpesi zónához tartozik (Alpi Lepontine e Retiche). Legmagasabb pontja a Bernina masszívuma (4 049 m), de több impozáns hegycsúcs magasodik 3 000 m fölé, köztük a Disgrazia (3 678 m) Svájc határán, az Adamello (3 554 m) és az Ortles-Cevedale (3 899 m) Trentino–Alto Adige határán. Az Alpok déli irányban az Előalpok központi zónájában folytatódik, míg még délebbre a dombok veszik át helyét, mint a Brianza, a Varesotto stb. A déli területek fennmaradó része síkság (több mint 47%-a Lombardiának) és a Pó-síkságának (Pianura Padana) központi részét képezi. Az Oltrepò Pavese nevű területen már az Emiliai-Appenninek húzódnak, a hegység legmagasabb pontja a régióban a Lesima hegye (1 724 m).

A lombardiai Alpokat völgyek rendszere tagolja, Valtellina völgyétől kezdődően (mely a leghosszabb és legfontosabb az olasz Alpok rendszerében) egészen Valcamonica völgyéig. A völgyeket majdnem mindenütt a Pó folyó bal oldali mellékfolyói törik át. A legfontosabb nemzetközi átkelőhely a Spluga-hágó (passo dello Spluga) 2 118 m magasságban Svájc határán. Az ország területén belül érdemes megemlíteni a Stelvio (2 759 m) és a Tonale (1 883 m) völgyeit, melyek elválasztják Lombardia földjét Trentino–Alto Adigétől. 
Kedvező földrajzi adottságainak köszönhetően, Lombardiában a turizmus is sikerágazat, évente mintegy 6 millió turista tesz itt látogatást. A nyári időszakban az előalpesi tavak vidéke izgalmas vonzerő a festői falvacskák és üdülőhelyek kedvelői számára, ilyenek a Garda-tónál Desenzano, Sirmione és Gardone Riviera, a Comói-tó mellett Bellagio és Menaggio, az Iseói-tónál (Lago d’Iseo) Lovere, stb. A téli időszakban pedig a sielők az Alpokban és az Előalpokban számos jobbnál jobb síterepet találhatnak. Montecampione, Skiarea Alta Valtellina (Bormio-Livigno), Aprica (Valtellina), Plan de Korones (Kronplatz), Val Brembana, Selvino (Val Seriana) mind kitűnő, jól karbantartott pályákkal várja a sízőket.
A termálturizmus legismertebb úticélja San Pellegrino Terme (Val Brembana).