Kassa

Kassa

Kassa és környéke többféle síterepet is kínál a téli sportok szerelmeseinek. 

Kavecany és Jahodná (Epres-tető)

A két kis "testvér" a kassaiak házi síközpontja, a belvárosból néhány perc alatt megközelíthetőek, akár tömegközlekedéssel is. A közös tulajdonossal rendelkező pályák közúton kb. 18 km-re fekszenek egymástól. Viszonylag kis tengerszint feletti magasságuk ellenére a modern pályakezelési technikának köszönhetően mesterséges hóval bőségesen el tudják látni telente a pályákat, még a csapadékban szegény időszakokban is. Kavecany főként a kezdők és középhaladók számára ajánlott, míg Jahodná pályái akár haladók részére is kellő szórakozást kínálnak 1-1 napra. 

A vendégek kb. 30%-a magyar anyanyelvű, de az üzemeltetők nagyon örülnének, ha ez a szám növekedne - ennek az érdekében magyar nyelvű honlapon lehet tájékozódni a sípályákról, illetve a pénztárban magyar nyelvet beszélő munkatársat alkalmaznak. 

Kojsovska Hola / Aranyida

Az Aranyida felett elterülő Skipark Erika Kassától 25 km-re található, a Kosjovská Hola csúcsa közelében. A pályarendszert egy háromszemélyes ülőlifttel lehet megközelíteni, melynek menetideje a leterheltségtől függően 13-15 perc. Kedvező hóviszonyok esetén teljesen vissza lehet csúszni az ülőlift alsó állomásához egy 2200 méter hosszú kék jelzésű erdei pályán. Amennyiben nem jönne elegendő égi áldás, a felső, tányéros liftekkel ellátott pályákat hóágyúk veszik kezelésbe - nem ritka, hogy március második felében is még lehet itt csúszni. 

Szép idő esetén a gerincről fantasztikus kilátásban lehet részünk a Magas-Tátrára! Szintén érdekesség, hogy a helyiek elmondása szerint sötétben, szintén tiszta idő esetén egészen Budapestig el lehet látni! 

Krompachy (Korompa) - Plejsy

Plejsy a magyarok körében talán a legismertebb kelet-szlovákiai pályarendszer. Az egykori kis bányaváros, Korompa felett elterülő síterületet évről-évre megannyi síturista keresi fel hazánkból. A 470 méteres magasságból induló, 1800 méter hosszú kétszemélyes ülőlift egészen 900 méterig szállítja utasait. A hóbiztos katlanban kezdetben fekete, majd fokozatosan enyhülő lejtésű, végén kék jelzésű pályán csúszhatunk végig, egészen a Hotel Plejsy épületéig. 

Ottjártunkkor (2010. dec. 5-6.) még nem üzemeltek a sífelvonók, viszont abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egy modern, Pistenbully pályakezelő géppel felvittek minket naplemente után a hegytetőre. Rendkívüli élmény volt az, hogy sötétben, a ratrak fényénél, a dübörgő hóágyúk mellett lehetett lecsúszni a 2 km hosszú pályán, alattunk pedig a kisváros fényei világítottak! 

Dedinky - Mlynky

Ugyan méretével nem tartozik a nagy pályarendszerek közé, mégis megéri ide kilátogatni nem csak a nyári turistaszezonban, hanem télen is! Kassától kb. 1 és 3/4 óra az út, Rozsnyó felől megközelítve útközben megcsodálhatjuk a híres Krasna Horka várat, majd a szerpentinen felkapaszkodva pedig a csodás kilátásban gyönyörködhetünk. 

Itt két síközpontot találunk egymás mellett, névileg Biele Vody-t és Gugelt. Míg Biele Vody inkább a kezdők részére, addig Gugel főként a középhaladó-haladó sízők számára nyújt kihívást. Mindkét síterepen jelenleg tányéros liftek üzemelnek, de ha minden a tervek szerint zajlik majd, néhány éven belül Gugelen már egy új, négyszemélyes ülőlift szállítja kényelmesen az utasait! 

Dedinky felől indul az egyszemélyes ülőlift, amely a legfrissebb hírek szerint üzemen kívül van, így sem síelőket, sem túrázókat nem tud szállítani. A hegyről nem vezetnek le sípályák, viszont elegendő hó esetén, kellő sítudással le lehet csúszni a lift nyomvonala alatt. 

 

további információ