Isere

Isere

Val d"Isere egy legendás hely a Francia-Alpokban. Összekötötték Tignes síterepének pályarendszerével, így jött létre az Espace Killy régió, ahol 1550 és 3450 méter között 300 kilométernyi pályát lehet használni egy bérlettel. 300 kilométer, két gleccser, 94 modern lift és 155 pálya!
A névadó a helybéli Jean Claude Killy, aki az 1968-as grenoble-i téli olimpián 3 aranyérmet nyert, és tagja volt az 1992-es albertville-i téli olimpia szervezőbizottságának.
Aki síel, az biztosan ismeri ennek a két síközpontnak a nevét, Val d'Isere világbajnokságok, világkupa futamok rendszeres házigazdája. Vannak olyanok, akik szerint ez a világ legszebb síterülete!
Val d'Isere 1850 méteres magasságban fekszik, 17. századi harangtornyával bensőséges hangulatot áraszt. 1934-ben alapították a síterepet, de a tervezők igyekeztek megőrizni a falu eredeti hangulatát, így a modern épületek mellett megmaradtak a robusztus fa- és kőházak az oszlopos homlokzatokkal.

Érdekesség, hogy néhány más francia terephez hasonlóan itt is csináltak tanösvényszerű pályát, ahol információs táblák vannak a pálya szélén, és lesiklás közben a környék növény- és állatvilágát is megismerheti az ember.
Persze, Val d'Isere-ben is van snowpark, sőt boardercross pálya is.

Télen csak az Albertville - Bourg St.Maurice útvonal járható, erről közelíthetjük meg Isere városát, amely sajnos a hétvégi turnusváltások idején meglehetősen tömött.