Haute Savoie

Haute Savoie

Haute Savoi egy francia 'megye, ami a Rhone-Alpes területén fekszik, Franciaország keleti részén. Svájccal és és Olaszországgal is határos. Fővárosa ('megyeszéhelye') Annecy. Tőle északra helyezkedik el a Genfi-tó és Svájc, délre és délkeletre pedig a Mont Blanc határolja. Itt tartották az első téli Olimpiát 1924-ben, Chamonixben. 

Chamonix az alpinizmus és a síelés fővárosa! A Mont Blanc lábánál fekvő legendás kisváros az első téli olimpia házigazdája volt 1924-ben. Lélegzetelállító hegyek, jégfalak, gleccserek, Európa egyik legmagasabb hegyállomásával rendelkező kabinos liftje, 250 éves tradíció, luxus és ragyogás, ez mind Chamonix.
Chamonix és környékének bemutatását kezdjük a legizgalmasabb dologgal! 
Felejthetetlen élményt nyújt a La Vallée Blanche, vagyis a 20 kilométeres off-piste lesiklási lehetőség. Figyelem a La Vallée Blanche lejtőn önállóan nem szabad elindulni, hegyivezető segítsége szükséges!
Egy másik őrületes élmény Chamonix-ból az Aiguille du midi kabinos lift. Chamonix központjából (1035 méter) egészen 3842 méterre viszi fel az utasokat, a hegyállomáson a Mont Blanc látványa vár mindenkit.

A Chamonix völgy 4 nagyobb és 3 kisebb síterepet foglal magába. A Brévent/Flégere (1030 m - 2525 m) síközpont főleg déli tájolású sípályákat kínál, a Grands Montets (1235 m - 3300 m) sípályáit Argentiere faluból lehet elérni, itt főleg északi tájolású lejtők vannak, a Balme (1453 m - 2270 m) központban széles, igazi carving lejtőkön lehet síelni, a Les Houches (950 m - 1900 m) pedig főleg erdei pályákkal várja a vendégeket.
A három kisebb síterep alacsonyabban fekszik, főleg kezdőknek ajánlják őket.

A normál Chamonix síbérlet a nagy terepre, a kis síterepekre érvényes, az Unlimited nevű bérlet viszont jó Courmayeur pályáira is, sőt az Aiguille du Midi kabinosra is érvényes.

Az esték fantasztikus hangulatúak Chamonix-ban: szép üzletek, kivilágított, patinás épületek, éttermek, szórakozóhelyek, ide valóban Európa krémje jár!
Számos más hegyi sporttevékenységre is lehetőség van Chamonix-ban: siklóernyőzés, jégfalmászás, sífutás, hótalpas gyalogtúrák. Ezeken kívül a város sportcentrumában uszoda, jégpálya, teniszpálya, fallabdapálya és falmászási lehetőség is van.