Friuli-Venezia-Giulia

Friuli-Venezia-Giulia

A régió Északkelet-Olaszországban fekszik. Határai északon Ausztria, keleten Szlovénia, délen a Velencei-öböl, nyugaton Veneto régió. A legnagyobb folyója a Tagliamento Észak-Dél irányban halad végig a tartományon és az Adriai-tengerbe ömlik.                                       
Friuli–Venezia Giulia területének 42%-a hegyvidék, ez megfelel a régió északi tájainak; míg a többi tájegységet dombok és síkságok teszik változatossá (35% sík) az Adriai-tenger partján a Trieszti-öbölnél (golfo di Trieste) és a karsztos fennsíkban végződve. A hegyvidéki terület földtörténetileg viszonylag újonnan keletkezett és napjainkban is változó (ld. 1976-os földrengés). Ennek részei a Karni-Alpok (Alpi Carniche) és a Júliai Alpok olaszországi tájai. Itt az Alpok mészkőcsúcsainak egymásutánja határozza meg a tájképet. A hegyek magassága meghaladja a 2.700 métert, köztük a Monte Coglians 2.780 m (Karni-Alpok), és a Jóf di Montasio 2.754 m (Júlia-Alpok). A Karni-Alpok festői vidékét délről a Tagliamento folyó határolja. A Carnia néven ismert vidék központja Ampezzo és Tolmezzo. A határvidéken a Monte Croce Carnico-i hágó (1.360 m) és a Sella di Camporosso vagy Tarvisio-i hágó (813 m) köti össze Ausztriát és Olaszországot. A Predili-hágó (passo di Predil) (1.156 m) Szlovénia felé jelent átjárót.                                                           
Firuli Venezia Giulia tartomány egyik legfontosabb vonzereje az idegenforgalom. A változatos természeti-földrajzi adottságoknak köszönhetően nyáron turisták ezrei látogatják a már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is híres, remek tengerpartjáról ismert Lignanot, termálfürdőiről és hangulatos óvárosáról nevezetes Gradot, valamint a téli időszakban a nem túl nagy, de kitűnő, hangulatos síközpontokat (a Keleti-Dolomitokban Piancavallo, Ravascletto és Forni di Sopra, a Karni-Alpokban Sella Nevea, a Júliai-Alpokban Tarvisio).  Ezekben mindenki megtalálhatja a kedvére való síelési módot, a téli sportok minden válfaja gyakorolható, legyen az alpesi sízés, sífutás, snowboard, túrasízés, bigfoot (hógyaloglás), freeride, „terepsízés”, mélyhósízés, nordic walking (síjárás). A modern berendezések, a remekül karbantartott pályák, a kitűnő infrastruktúra és a magas színvonalú vendéglátás biztosítja a síelők aktív kikapcsolódását, pihenését, szórakozását. A síterepeken számos étterem, bar, pizzeria, üzlet és egyéb szolgáltatás áll a vendégek rendelkezésére. A régió egyik – a magyar turisták számára – egyáltalán nem elhanyagolható előnye a közelség: aki Ausztrián keresztül utazik, Rábafüzestől alig 250 km-re már Tarvisioba érkezik.