Marmolada - Malga Ciapela síterület

síterep

795 km-re Budapesttől
magasság: 1446 m - 3250 m
szintkülönbség: 1804 m
webkamera a sípályáról
Szezon: Nyitás: 2015. november vége Zárás: 2016. április eleje
Nyitva tartás: 9-17h
Sífutópályák: 14000 m
Szánkópálya: nincs
fekete pálya 2 km
piros pálya 14 km
kék pálya 4 km
zöld pálya 0 km
sívonat 0 db
kabinos lift 3 db
ülőlift 1 db
húzólift 2 db

A déli Alpok legmagasabb hegycsúcsa, a Dolomitok Királynőjének is nevezett, fenségesen hatalmas Marmolada gleccser pályáinak alsó állomása Malga Ciapela, egy pici kis település a sífelvonók mellett (mindössze néhány szálloda, két apartmanház, két üzlet és egy bar van itt). Innen indul a Marmolada csúcsára a kabinos felvonó és a Padon hágón keresztül összeköttetésben van Arabbával is, mely egyik induló állomása Európa legnagyobb összefüggő pályarendszerének, a 480 km-es Sella Rondának.  
A Marmolada 3342 méteres magasságával a Dolomitok legmagasabb csúcsa, északi oldalán található a Dolomitok legnagyobb gleccsere. A déli oldalán 800 méteres sziklafal húzódik, fentről fantasztikus és sokszor félelmetes látvány lenézni a Marmolada tetejéről. A Marmolada 3270 m-es Punta Rocca állomásáról indul és Malga Ciapelán ér véget az egész Dolomiti Superski sírégió legszebb pályájának tartott 12 km hosszú, de a váltakozó időjárási körülmények miatt nehéznek tekintett „La Bellunese”. Régebben annyi hó volt a gleccseren, hogy egész évben lehetett (illetve lehetett volna) rajta síelni, manapság kora ősztől késő tavaszig van nyitva a síterep.	
A Marmolada sípályái közvetlen összeköttetésben vannak az Arabba település feletti lejtőkkel. A teljes Marmolada-Arabba sípályarendszer nagyjából 60 kilométer, közel 30 felvonóval. A kitűnően karbantartott, rendkívül hóbiztos pályák a Dolomitok egyik legexluzívabb sícentrumává teszik ezt a körzetet, mely része a Dolomiti Superskinek is. A közelben lévő többi síterületek (Corvara, Val Gardena, Val di Fassa) páratlan síelési lehetőséget nyújtanak.     
Malga Ciapelát ingyenes síbuszjárat kapcsolja össze a szomszédos Civetta-Alleghe sírégióval. 
A hely érdekessége a Serrai kanyon, egy 2 km hosszú gyalogösvény, mely égbe nyúló sziklafalak között vezet Malga Ciapelából a szomszédos Sottoguda-ba. Ez a séta különösen holdfényes éjszakákon, fáklyavilág mellett nyújt életre szóló élményt. A helyi síoktatók vezetésével minden csütörtökön 21.30-kor indul Malga Ciapelából a túra.
Az első világháborúban a Marmolada gleccser környékén húzódott a frontvonal, az osztrák-magyar és olasz csapatok elkeseredett harcot vívtak ezen a területen, ennek emlékére múzeumot is nyitottak (a gleccserből a mai napig kerülnek elő az I. Világháborúból származó tárgyak).
Apres ski lehetőségek: Uszoda, éttermek, korcsolyapálya, szórakozóhelyek, motorosszán

síterep szállásai